Berggard amundsen co

Norsk elgrossist løfter lagerproduktivitet med 16 procent

Berggård Amundsen & Co. har implementeret et nyt AutoStore-anlæg, der er integreret med Astro WMS. Effekten er, at seks ud af 12 plukketrucks bliver overflødige, og at produktiviteten er løftet med 16 procent.

I efteråret 2011 var Berggård Amundsen & Co. (BA) i færd med at sprænge rammerne for centrallageret i Ski lidt uden for Oslo. "Vi havde tre valgmuligheder", fortæller logistikdirektør Terje Østrem Karlsen og tilføjer: "at stoppe væksten, bygge nyt lager eller implementere et automated storage and retrieval system (AS/RS) for at udnytte pladsen bedre".

BA valgte den sidste løsning og har investeret i et AutoStore-anlæg på 200 m2 fra Swisslog, der er placeret i enden af lageret. Anlægget blev leveret i august 2012 og har gradvist overtaget en større og større del af lagerflowet. Målet er, at AutoStore-anlægget skal håndtere cirka 60 procent af volumen.

RoI på tre år

"Investeringen i AutoStore med integration til Astro WMS er en af de bedste investeringer, vi har foretaget. Det automatiske system har frigjort 900 pallepladser, og vi forventer en tilbagebetalingstid på to til tre år på investeringen. Return on investment-kalkulationen er blandt andet baseret på, hvad en flytning ville have kostet som alternativ til det automatiske anlæg"

bA_CoAnskaffelsen medfører, at BA kan reducere mængden af trucks fra 12 til seks, reducere bemanding og lønomkostninger mærkbart, løfte produktiviteten med foreløbig 16 procent og fastholde en høj servicegrad for leveringer til grossistens 24 lokale butikslagre og direkte dag-til-dag leveringer til kunder op til nord for Trondheim.

"Effektiviseringen ligger i, at vi går fra et plukker-til-vare princip til et vare-til-plukker princip. Det betyder, at vores medarbejdere skal tilbagelægge kortere distancer i plukkeprocessen end tidligere, og det giver store besparelser på tid, løn og fejlrate", fortæller Terje Østrem Karlsen. Han fortæller også, at AutoStore-anlægget automatiserer registreringen i systemet af varers stamdata som vægt, mål etc. Det giver en stor besparelse i både tid og reduktion af fejlkilder.

Integreret it-styring

BA har anvendt Astro WMS på centrallageret i Ski siden 2003, og det nye anlæg er gennem anlægsstyringen Consafe Logistics' WCS (warehouse control system) også en del af Astro WMS-styringen. WCS holder styr på varebeholdningen i de 10.200 plastkasser og kommunikerer med BA’s ERP-system Movex.

AutoStore-anlægget håndterer også en stor del af skaffevare-flowet. Cirka 12 procent af vareflowet på centrallageret er skaffevarer, som ankommer til lageret fra leverandører og, som hurtigt skal sendes videre i forsyningskæden. "AutoStore fungerer som en slags cross docking-station for os. Det er en stor fordel, fordi skaffevare-håndteringen tidligere var en tung proces. Den er i dag automatiseret", fortæller Terje Østrem Karlsen.

Tid er afgørende

picture

Terje Østrem Karlsen beretter om, at leveringstid og –præcision er det mest afgørende konkurrenceparameter på markedet for elvarer: "De leverandører og grossister, der kan levere varen hurtigst får ordren"

BA arbejder derfor med, at ordrer bestilt inden klokken 1500 kan leveres til en grænse nord for Trondheim inden klokken 0700 den følgende morgen. Det betyder, at en større del af plukke-, forsendelses- og transportaktiviteterne sker om natten, og det er naturligvis billigere at lade et automatisk anlæg som AutoStore arbejde i døgndrift frem for at betale løn til flere hold af lagermedarbejdere.

"En elektriker, der bestiller en vare om eftermiddagen, skal have varen ved arbejdsstart næste morgen, så han kan dække sine kunders behov", fortæller han. Elektrikere arbejder ligesom mange andre håndværksvirksomheder i dag med meget mindre lager, og baserer i højere sin "forsyningskæde" og leveringsevne på grossistens lager. Tid spiller derfor en kritisk rolle for BA.

2012-12-07

Fakta om Berggård Amundsen & Co.

  • Famileejet norsk elgrossist med 170 ansatte som blev stiftet i 1946. Kundegrupperne er installatører, energiselskaber, elektroentreprenører og industri.
  • Centrallageret i SKI er på 6000 m2. Her er 3.400 pallepladser, 10.200 kasser i AutoStore og 10.000 kasser i lagerautomat/paternoster. Lageret håndterer cirka 9000 varenumre og 300.000 skaffevarer.
  • Omsætningsprognosen for 2012 er en omsætning på 1.050 millioner norske kroner. Branchen er i 2012 vokset med cirka 10 procent, mens BA har oplevete en vækst på cirka 20 procent.

Om automatiserede lagrings- og genfindingssystemer (AS/RS)


AS/RS-løsninger (automated storage and retrieval systems) består af en række computerkontrollerede metoder til automatisk placering og genfinding af varer til og fra specifikke lagerlokationer. Systemerne er særligt velegnede til mindre varer, der bliver plukket ofte. Her bliver varerne automatisk lagret i højden, og et system af kasser eller lastenheder plukker automatisk varen og transporterer den til lagermedarbejderen, der samler og pakker varerne i en forsendelsesenhed eller måske på en palle til en kunde. Dematic, Daifuku, Swisslog, Schaeffer Systems, Vanderlande med flere har en række løsninger inden for dette område fordelt på miniload-, shuttle- og robotlagerteknologi.
Information
Vi vil gerne høre fra dig!
Contact us
Nyhedsbrev
INSPIRATION! Vi leverer løbende inspirerende, dybtgående artikler og nyheder om logistik, mobilitet og relaterede emner. Abonner nu for at få de mest interessante oplysninger direkte i din indbakke - uden beregning, seks gange om året.
Tilmeld
Følg os
Slutte dig til os i vores sociale medier kanaler og få de seneste i dit eget flow.